January 30, 2023

Sports Academy

Slick Sports

Септембар за памћење у Пуебли, Мексико – Бенов спортски блог

У суботу, 1. октобра, вратио сам се кући у Аламеду, Калифорнија након што сам завршио веома забаван, занимљив и едукативан тронедељни програм урањања у шпански језик на Шпанском институту Пуебла у Пуебли, Мексико. Ово је био мој први пут да сам посетио Мексико и сам путовао у страну земљу. После дугог дана путовања (укључујући вожњу аутобусом из Мексико Ситија која је трајала 4+ сата уместо уобичајених 2 и по због проблема на путу), стигао сам у стан своје мајке домаћина Розе Марије Перал веома касно у недељу, 11. септембар. Морао сам да полажем испит и радим друге ствари, тако да нисам легао у кревет до 1 ујутро.

Мој домаћин породица

Када не угошћује стране студенте, Роса живи сама са својом вољеном чивавом јер јој је муж умро, а њено шесторо деце су одрасли у сопственим породицама. Током три недеље, упознао сам две Розине снахе и три њене унуке, заједно са малим бројем њених пријатеља. Углавном, имао сам одлично искуство са Росом, која је била веома симпатична, великодушна и гостољубива према мени, као и добар кувар. Розин стан је такође био на погодној локацији, око пола миље од Института. Једно негативно искуство догодило се у првој недељи када је цело стамбено насеље изгубило текућу воду. Морао сам да користим канту да се истуширам свако јутро док се вода није вратила у петак. Цела ситуација са водом била је велика промена јер вода из чесме у Мексику није пречишћена за разлику од воде у САД. Међутим, на срећу, Роса и Институт су обезбедили довољно пречишћене воде, тако да сам била поштеђена било каквих проблема са варењем.

Храна

Такође сам морао да се прилагодим новој храни. Пробао сам много мексичких јела као што су цхицхаррон, нопалес и моле поблано са неким од ових оброка који садрже састојке попут пиринча и кукуруза који нису били део моје исхране пре мог путовања. Током недеље сам доручковао и вечерао са Росом (често док сам гледао мексичке теленовеле), а затим ручао (обично највећи оброк дана у Мексику) са другим студентима у ресторану на бази шведског стола поред Института. Викендом сам обично јео сва три оброка са Росом. Свидела ми се већина хране, посебно цхицхаррон и такоси које сам јео са Росом, као и сво месо које сам појео на банкету за ручак/матурацији Института одржаном у Цоразон де Бразил (бразилски стеакхоусе у Пуебли).

Институтски програм

Институт се налази у преуређеном самостану у центру Пуебле. Ту сам проводио сваки радни дан од 8:30 до 16:30. Од 9:00 до 13:00, похађао сам интензиван средњи (пети ниво) час шпанског језика са пар другара из разреда. Моја учитељица Лили, жена из Пуебле, била је јасна, стрпљива и од помоћи. Теме које су обрађене на часу, као што су коњунктив и претерит глаголских времена и вокабулар, биле су делимично нове, а делом ствари којих сам се сећао да сам учио у средњој школи и/или на факултету на часовима шпанског језика. Док је преподневни час био од велике помоћи у учењу шпанског језика, вероватно сам више уживао у поподневном делу програма. Морао сам да вежбам шпански језик са изворним говорником који ми је служио као водич и шетао са мном да истражим музеје, пијаце и друге локалне установе у Пуебли. Сваке недеље сам имао другачијег водича и уживао сам у упознавању и дружењу са све тројицом, посебно са мојим првим водичем за кога сам сматрао да ми је највише помогао да ме исправи када је то било потребно. Иако су већина учесника програма били људи средњих година из САД, водичи су били ближи мојим годинама и родном Пуеблану. Такође, поред академског програма, Институт је нудио и услугу прања веша истог дана.

Разгледање

У Пуебли, централном граду у мексичкој држави Пуебла, има толико ствари које треба урадити и посетити. Ево неких од најзанимљивијих места које сам посетио у близини Зокала (центра града): Мусео Ампаро (музеј уметности са модерном и древном мексичком уметношћу и грнчаријом), Мерцадо ел Париан, Мусео Регионал де ла Револуцион Мекицана, тунели Пуебла (коришћени војници током Мексичке револуције) и спектакуларна Пуебла Катедра. Катедра је једна од најпознатијих знаменитости Пуебле. Када сам први пут ушао, био сам одушевљен његовом величином и невероватном лепотом. Мерцадо ел Париан је класична улична пијаца на којој сам купио Талавера чинију за своју породицу јер је Пуебла дом прелепе, аутентичне мексичке Талавера грнчарије. Пуебла је такође место где су моле поблано први пут креирале часне сестре у самостану који је сада музеј.

Талавера чинија из Мерцадо Париан

Поред мојих разноврсних екскурзија у Пуебли, путовао сам у Чолулу и Теотихуакан током своје друге недеље да проверим древне пирамиде из доба Мезоамерике. Оба ова путовања организована су преко Института. Чолула, која се налази на око 30 минута од Пуебле, позната је по највећој пирамиди на свету и дом за 365 цркава. У Мексику има пуно цркава! Индијанци који су тамо живели изградили су пирамиде које и данас постоје, као и цркву на њиховом врху. Сјајна лепота унутар цркве и невероватан поглед на град учинили су да се стрмо успон до цркве исплати.

Иглесиа де Нуестра Сенора де лос Ремедиос (Црква Наше Госпе од Лекова) на врху пирамиде у Цхолула Мексику

Неколико дана након посете Чолули, отишао сам на целодневни излет на две локације са групом људи из мог програма. Прво смо посетили Теотихуакан, древни град Астека који је у то доба био научно најнапреднији град на свету. Монструозне пирамиде сунца и месеца које су изградили постоје и данас, а археолошко налазиште са пирамидама и музејом је отворено за јавност. Очигледно у прошлости, посетиоци су могли да се пењу на пирамиде, али због ЦОВИД-а то није било дозвољено. Ипак, заиста сам уживао да видим пирамиде и сазнам више о староседеоцима Мексика. Затим смо се одвезли у Мексико Сити да видимо замак Чапултепек, кул и веома препуну туристичку дестинацију у којој је живео цар Максимилијан И током своје владавине од 1864-67.

Резиме

Све у свему, провео сам невероватно време у Мексику до тачке када сам се на крају осећао помало тужно и почео да се питам да ли су три недеље довољне. Људи свих узраста могу да раде програм који сам ја урадио, који препоручујем свима који желе да науче или побољшају своје способности шпанског говора. Сада сам се вратио у САД где морам да наставим са својим животом. Ипак, надам се да ћу се вратити у Мексико у блиској будућности и или се вратити у Пуеблу или посетити други град попут Мексико Ситија или Оаксаке.